Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С двудневен празник в Кипър отбелязват Европейския ден на "Натура 2000"

Снимка: EU

С двудневен празник - днес и в следващата събота в Кипър се отбелязва Европейският ден на екомрежата "Натура 2000", за какъвто е определен 21 май. Инициативите са организирани от Министерството на околната среда, Фондацията за опазване на Кипър, Кипърския център за екологични изследвания и други неправителствени организации.

Програмата за деня на "Натура 2000" започва днес с образователен поход до нос Аспро, една от най-впечатляващите крайбрежни зони на острова, която е под защитата на екомрежата.

Центърът на тазгодишния празник е в района на Лимасол. В двата съботни дни желаещите ще могат да се включат в наблюдения на птици, игри за ориентиране сред природата, в работилнички по традиционни кипърски занаяти. Децата ще участват в търсене на съкровища и интерактивни образователни занятия за морски обитатели.

Проект, съфинансиран от европейски фондове, който се изпълнява в момента от 13 организации под координацията на екоминистерството, цели да направи екомрежата по-ефективна и устойчива.

Кипър е сред страните в Европейския съюз с най-голяма площ, включена в "Натура 2000" – 29% от цялата територия. Заради недостатъчна защита на всички определени в нея зони съгласно директивите,  Европейската комисия предявява иск срещу Кипър пред Съда на ЕС, бе съобщено през март тази година.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна