Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

| обновено на 19.05.24 в 21:06
Президентът на Иран Ебрахим Раиси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група. 

По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан. 

Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че достигането на спасителни екипи до мястото е затруднено поради лошо време. 

Вахиди добави, че очаква допълнителна информация за инцидента.

Пред "Ройтерс" пожелал да запази анонимност ирански представител заяви, че има риск за живота на Раиси и на външния министър след инцидента, който той нарече хеликоптерна катастрофа.

"Продължаваме да се надяваме, но информацията, постъпваща от мястото на катастрофата, е много обезпокояваща", заяви той.

Вицепрезидентът на Иран Мохсен Мансури се е отправил също към мястото на инцидента, заяви говорителят на иранското правителство Али Бахадори Джаромил. Заедно с него към мястото на инцидента са отпътували и няколко министри.

Същевременно иранският духовен лидер аятолах Али Хаменей е провел спешно заседание на Съвета за сигурност на Иран.

Иранската държавна телевизия ИРИБ излъчва молитви за президент Ебрахим Раиси, които отправят богомолци в местни джамии. В джамията на свещения град Махшад също започна молитва, допълва медията.

Държавната телевизия показва и спасителни екипи от иранския Червен полумесец, които напредват в гъста мъгла към района, в който по-рано днес хеликоптерът, с който пътуваха Ебрахим Раиси и външният министър Хосейн Амир Абдолахиян, претърпя инцидент, наречен от вътрешния министър Ахмад Вахиди "твърдо кацане".

Ръководителят на иранския Червен полумесец Пир Хосейн Коливанд заяви, че 40 спасителни екипа вече претърсват зоната, в която се намирал хеликоптерът. Според агенция ТАСНИМ мястото,  на което е претърпял инцидент хеликоптерът, вече е установено.

Хеликоптерът е претърпял инцидента на връщане от провинция Източен Азербайджан, където по-рано днес иранският лидер и придружаващи го министри и чиновници са открили заедно с президента на Азербайджан язовирна стена.

Ирански медии и министър Вахиди съобщиха преди това, че бил установен контакт с придружители на Раиси в хеликоптера.

Лошите метеорологични условия в района на иранския град Джулфа, където по-рано днес извърши аварийно кацане хеликоптерът с президента на Иран Ибрахим Раиси, затруднява издирването на пътниците и екипажа, съобщават местните медии. Кадри от района, разпространени в социалните мрежи, показват гъста мъгла и нулева видимост на повече от 50 метра.

Няма информация за състоянието на Раиси и пътувалия с него министър на външните работи Хосеин Амир-Абдолахиан.

Армията и Революционната гвардия увериха, че са мобилизирали всички ресурси в издирването им. Помощ за издирвателните операции предложиха Ирак и Азербайджан, откъдето се връщаше хеликоптерът с Раиси.

Началникът на Генералния щаб на иранските въоръжени сили Мохамад Багери нареди използването на всички сили на армията, Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) и полицията за търсене на хеликоптера, превозващ президента Ебрахим Раиси. 

„Всички възможности и средства на армията на Ислямската република, IRGC и полицията трябва да бъдат използвани за извършване на издирвателни и спасителни операции в района, където хеликоптерът на президента и неговите спътници се разбиха“, цитиран е Багери от иранския телевизионен канал IRIB.

Първоначалните съобщения за случая бяха крайно противоречиви и неясни. Хеликоптерът на иранския президент Ебрахим Раиси е извършил „твърдо кацане“ в неделя, съобщи иранската държавна телевизия, без да предостави повече подробности. Инцидентът е станал близо до Джолфа, град на границата с Азербайджан, на около 600 км северозападно от иранската столица Техеран. Според някои местни медии външният министър Хосейн Амир-Абдолахян и местни служители са пътували в същия вертолет. Съобщаваше се също, че кортежът от президентски вертолети се е състоял от три машини,  като два от тях благополучно са стигнали до крайния си пункт, в тях е имало министри и официални лица.

Раиси беше в провинция Източен Азербайджан по-рано днес, за да открие язовир на река Арас заедно с азербайджанския си колега Илхам Алиев. Това е третият язовир, който двете страни построиха на река Арас.

Държавните медии съобщи, че спасителите се опитват да достигнат до мястото, но са били възпрепятствани от лошите метеорологични условия в района. Съобщава се за силен дъжд и вятър.

По-късно агенция "Мехр" съобщи, че с президента всичко е наред и той пътува с кортеж от коли. Но не след дълго агенцията отстрани това свое съобщение.

На свой ред държавната агенция ИРНА уточни, че вертолетът с Раиси се е приземил твърдо до град Верзеган близо до иранско-азербайджанската граница. Вътрешният министър потвърди инцидента, а също че спасителите все още не са стигнали до мястото на инцидента.



По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна