Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Снимка: архив

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър, съобщиха от най-голямото висше учебно заведение на острова.

Проектът „Иновативни решения в Средиземноморието за смекчаване на здравните рискове, свързани с изменението на климата, и повишаване на устойчивостта на здравните системи“ /ISMED-CLI M/ е на стойност 6,5 млн. евро. Той ще продължи 4 години с участието на 27 организации от 7 държави.

Средиземноморието е силно засегнато от климатичната криза и е обявено за една от нейните „горещи точки“.

"Изключително тревожно“ е развитието на ситуацията в него, посочиха учените от Университета на Кипър. Изнесените от тях последни данни показват висок брой прекомерни смъртни случаи и хоспитализации, дължащи се на екстремни температури, в Южна Европа, като те се увеличават и заради по-високото замърсяване на въздуха в сравенние с
останалата част на континента.

Според прогнозата горещите вълни в средиземноморския регион ще нараснат драстично до края на века, повишавайки дела на смъртните случаи.

Предаваните от насекоми болести, които са пряко повлияни от външните фактори, представляват 17% от всички инфекциозни заболявания.
Изменението на климата поставя под риск и националните здравни системи, като увеличава разходите им и застрашава предоставянето на
висококачествени грижи на населението. 

Целта на международния проект, според неговия координатор, е да бъдат мобилизирани политиците, националните здравни системи, социалните участници и гражданите в Средиземноморския регион в прилагането на решения за смекчаване на тези отрицателни въздействия.

Предложенията от него ще бъдат тествани в Кипър, Гърция, Италия,
Испания и Португалия.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна