Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата празнува Константин и Елена и намирането на Кръста

храм "св.св. Константин и Елена" във Враца
Снимка: Ива Антонова

Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. Днес имен ден имат близо 103 хиляди души, от които 67 хиляди са жени.

Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а Църквата го възпява като "апостол между царете". Възпитан в езичество, след едно видение на кръст в небето и надпис "С този знак ще победиш!" наистина победил във важна битка. Прекратил гоненията срещу християнската вяра, белязали с мъченичество близо тривековната й история, и поставил начало на възхода й в империята.

През 325 година свиквал Първия Вселенски събор, на който ясно се изразява вярата в триединството на Бог и се утвърждава учението за Христос като Божи син и човек.

Сред делата на Константин в подкрепа на Църквата и за утвърждаване на християнството е откриването на Кръста, на който е бил разпнат Христос. Тази мисия е изпълнена от майка му императрица Елена. На преклонна възраст заминала за Йерусалим. С усърдието й била възстановена светостта на местата, свързани с живота и делото на Спасителя и били построени много храмове.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна