Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Козметиката между натуралното, реалното и научното

Как да избираме безопасни козметични продукти?

| обновено на 21.05.24 в 13:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На годишна база кожата ни поема между 2 и 4 килограма козметика. Това показва колко важен е изборът на безопасни козметични продукти.

В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден" темата е "Науката във всекидневието". Гост в ефира е Нели Понева от Лаборатория за охарактеризиране на фармацевтични форми, която разказва как козметиката може да бъде едновременно работеща, натурална и основана на науката.

В предаването Нели Понева споделя, че много козметични фирми си позволяват да имат дори медицински претенции, което е забранено от европейските регламенти. Те често приписват на своите продукти невъзможни свойства и ефекти. Според нея козметиката не може да претендира да бъде лечение; тя е създадена, за да поддържа и профилактира здравината на кожата, но не и да лекува.

Липсата на консерванти, например, не гарантира качество на козметиката. Според Понева липсата на консервант може да бъде дори по-опасна от наличието на добри консерванти. "В момента има много качествени консерванти, но за жалост, тези, които се използват масово, са на ниска цена и с неясно качество", казва тя. Някои продукти дори използват съставки, отхвърлени от европейските регламенти, като формалдехид, който се натрупва в организма.

Високи цени и съмнителен състав

На пазара често се срещат продукти с високи цени и неприемлив състав, докато други, по-евтини, могат да бъдат с по-добро качество. Разбирането на състава изисква познания по химия, което не е работа на потребителите, според Понева. Затова тя съветва да се избират фирми, на които потребителят има пълно доверие. Понева подчертава и необходимостта от засилен контрол над производителите, тъй като козметичните средства, според нея, не са подложени на нужния контрол.

В предаването тя откроява и друг проблем – младите хора често се пристрастяват към козметичните продукти. Според нея младежката кожа има нужда само от добро почистване и грижа, без излагане на външни фактори. В социалните мрежи инфлуенсърите често популяризират използването на множество продукти едновременно, което не е необходимо. "Много продукти съдържат силикон, който придава лъскав ефект на кожата, но всъщност пречи на кожата да диша и да има връзка с околната среда", посочва тя.

Тези аспекти подчертават значението на информирания избор и научния подход в ежедневната ни грижа за кожата.

Какво още е важно да знаем – чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна