Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции на искането за заповед за арест на Нетаняху и лидери на "Хамас"

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху гневно заклейми прокурора Карим Хан от Международния наказателен съд, поискал заповеди за арест за него, министъра на отбраната на Израел и лидерите на ислямисткото движение "Хамас" заради предполагаеми военни престъпления в конфликта в Газа.

В публично изявление Нетаняху осъди молбата за арестуването му като "абсурдна и фалшива заповед". Той попита "с каква дързост" МНС "се осмелява да сравнява "Хамас" и Израел". Той обвини прокурора, че "безчувствено налива бензин в огъня на антисемитизма, който бушува по света".

Израелският министър на отбраната Йоав Галант описа искането на прокурора като "позорен" опит за намеса във войната в Газа. "Опитът на Карим Хан да откаже на държавата Израел правото на самоотбрана и освобождаване на заложниците трябва да бъде отхвърлен незабавно“, смята Галант.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече заповедта за арест "възмутителна". Той подчерта, че няма равнопоставеност между Израел и "Хамас". Държавният секретар Антъни Блинкън определи съобщението на прокурора като "срамно" и добави, че то може да възпрепятства преговорите за прекратяване на огъня в Газа.

Германия отправи критика към МНС, че създава фалшиво "впечатление за равностойност" между лидерите на "Хамас" и Израел.

В същото време френското външно министерство зае различна позиция. Париж отново повтори, че осъжда "антисемитските кланета" на "Хамас" на 7 октомври, но и предупрежденията си за възможни нарушения на международното хуманитарно право при нахлуването на Израел в ивицата Газа.

Според главния прокурор Карим Хан има разумни основания да се смята, че премиерът Нетаняху и министърът на отбраната Йоав Галант, както и трима ръководители на "Хамас", носят наказателна отговорност за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Газа.

"Хамас" от своя страна се оплака, че заповедта срещу Нетаняху и Галант идва "със седем месеца закъснение". 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна