Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В президентството представиха историческия трактат на Петър Богдан

Снимка: Мария Костова

В навечерието на 24-и май на тържествена церемония в Гербовата зала на президентството беше представена за първи път репродукцията на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“. Това е първият исторически трактат, посветен на България. Написан е на латински и е завършен около 1667-а година. Смята се за един от най-ценните български писмени паметници. България получи историческия труд като дарение по инициатива на държавния глава Румен Радев, и със съдействието на държавните власти в Италия и на община Модена, в чиято библиотека е открит ръкописът.

На събитието присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов, кардинал Леонардо Сандри, кметът на София Васил Терзиев, служебният министър на културата Найден Тодоров, генералните директори на БНР, БНТ и БТА Милен Митев, Емил Кошлуков и Кирил Вълчев.

История като от увлекателен роман – това е съдбата на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“. Трактатът е писан на латински език и е завършен около 1667-а година – един век преди Паисиевата история. В обем от 200 страници ръкописът разглежда християнското минало и настояще на българските земи и има за цел да мобилизира подкрепа в тогавашна католическа Европа за освобождението на България от османско владичество. 

Дълго време в научните среди се смята, че трактатът е загубен във времето и до нас не е достигнал негов екземпляр. През 70-те години на миналия век проф. Божидар Димитров открива единични страници от негов редактиран препис в библиотеката на Ватикана. Единственият, известен до момента екземпляр, е издирен от проф. д-р Лилия Илиева през 2017 г. Той е част от богатата колекция на маркиз Кампори, завещана на Библиотека „Естенси Университария“ в град Модена, където се съхранява от 1887 г. насам.

Като събитие от особена важност за националната ни памет, себепознанието ни и самочувствието ни като нация. Така президентът Радев определи представянето на репродукцията на ръкописа на Петър Богдан:

"Един забележителен книжовник и духовен водач. През целия си живот той гради активно мостове към Европа в търсене на път за освобождението на България и ревностно отстоява честта на отечеството. Негови са думите, че защитата на честта и най-вече тази на родината стои най-високо, защото животът и честта са равнопоставени".

Откривател на трактата е професор Лидия Илиева през 2017 година:

"Книгите имат своята съдба, както са казали още древните".

Преводач на произведението е доцент Цветан Василев:

"Надявам се, че българската общественост ще оцени по достойнство този ръкопис и ще го приеме с отворено сърце".

Той и професор Илиева, и професор Александра Нечи - ръководител на галерии "Естенси", получиха почетен знак на президента. Под патронажа на държавния глава Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките ще представи тази вечер репродукцията на историческия труд на Петър Богдан.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени