Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДФЗ изплати над 5,1 млн. лв. на фермерите за борбата им с вредителите

Държавен фонд “Земеделие”
Снимка: Ани Петрова

Държавен Фонд "Земеделие" изплати над 5,1 млн. лв. по схемата за компенсиране разходите на фермерите, свързани с изпълнение на Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения. Общият бюджет по схемата е 10 млн. лв., като останалата част ще бъде платена през есента. 

По тази схема се подпомагат градинари , отглеждащи трайни насаждения, като помощта е до 100 % от разходите им за закупуване на продукти за растителна защита. Подпомагане днес са получили 3 192 стопани, които отглеждат трайни овощни насаждения, маслодайна роза, ягоди и малини.

За други близо 200 земеделци предстоят допълнителни административни проверки, преди да получат сумата. Ставката е 380 лв. на хектар за закупени продукти за борба с вредителите. 

От фонд "Земеделие" припомнят, че от 13 до 31 май, по искане на браншовите организации, е отворен допълнителен прием на заявления по схемата, като изплащането на средствата по допълнителния прием ще е до 17 юни.

Средствата, които ще се предоставят за втория етап на схемата, са до 140 лв. с ДДС и покриват част от разходите, направени за растително-защитни продукти, които се използват през есента в периода на масов листопад.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна