Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайски сили обградиха Тайван при учения

Снимка: БТА

Китайски сили обградиха днес 23-милионен Тайван при военноморски и военновъздушни учения и обеща кръвта на "силите на независимостта" да потекат на самоуправляващия се остров. Това съобщиха АФП и Ройтерс.

35 от общо 49 изтребителя и самолета са преминали средната линия на протока, която разделя въздушните пространства на Китай и Тайван. Участвали са още 15 кораба и ракетни сили. 

В отговор, Тайван разположи въздушни, сухоземни и морски сили с обещание "да защитава свободата". 

Двудневните учения са част от ескалираща кампания на Китай за сплашване, пишат световните агенции. В понеделник клетва положи новият президент на Тайван Лай Чинг-те. Тогава той призова Китай да спре със заплахите си и заяви, че двете страни на Тайванския проток не са подчинени една на друга. Пекин определи речта му като "признание за независимост". 

Според китайските военни ученията трябва да послужат като "силно наказание за сепаратистките действия на т. нар. сили за независимост на Тайван". 

Тайванският проток е един от най-важните морски търговски артерии, а на острова се произвеждат много технически устройства, както и полупроводници, които се използват на практика в почти всичко - от смартфони до ракетни установки.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени