Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Присъдите на обвинените за измами във Великобритания българи се очакват в четвъртък

Снимка: cps.gov.uk

Петимата български граждани, обвинени в една от най-крупните измами със социални помощи в Обединеното кралство, се явиха днес в лондонския съд в Ууд Грийн. Присъдата се очаква да стане известна в четвъртък.

Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция Панева, които са пуснати под гаранция, се явиха лично в съда. Петият обвиняем - Гюнеш Али, смятан за шефа на групата, също се яви лично, но с полицейски ескорт.


Прокурорът отново повтори обвиненията в измама и пране на пари, подкрепени с още доказателства. Измамата е на стойност близо 54 милиона паунда, като е известно, че за петгодишен период са подадени поне 6 000 фалшиви молби за социални помощи.

Измамниците са си служили с подправени или напълно фалшиви документи, като се започне от документи за самоличност до фишове за заплати, подправени писма от наемодатели, работодатели и лични лекари. 

Използвани са били дори фалшиви актове за раждане на деца като начин властите да бъдат по-благосклонни при отпускането на помощи.

Голяма част от получените пари са изпрани през многобройни банкови сметки или са теглени в брой.

Смяташе се, че днес ще бъде произнесена присъдата срещу българската група измамници, но в хода на съдебното заседание стана ясно, че процесът ще продължи още два дни и най-вероятно в четвъртък, ако не се случи нещо непредвидено, ще научим съдбата на обвиняемите, които се бяха признали за виновни при първото си явяване в съда на 10 април. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна