Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата партия в Мексико обяви Клаудия Шейнбаум за победител на президентските избори

Клаудия Шейнбаум
Снимка: БТА

Управляващата партия в Мексико "Морена" обяви Клаудия Шейнбаум за победител на вчерашните президентски избори в страната. Според неокончателни резултати от вота Шейнбаум води с повече от 20% пред съперничката си Сочитъл Галвес.

Лидерът на "Морена" Марио Делгадо каза пред привърженици в столицата Мексико Сити, че Шейнбаум побеждава с "много голяма" преднина.

Според най-малко пет екзитпола, Шейнбаум, климатолог и бивш кмет на Мексико Сити, печели изборите, като социологическата агенция Parametria прогнозира убедителни победа с 56% от гласовете за кандидата на управляващата партия "Морена". Според същата агенция, опозиционният кандидат Сочитъл Галвес получава 30% от гласовете, предаде Ройтерс.

Временните резултати при преброяването на бюлетините пък показват, че Шейнбаум води с 59% от гласовете, срещу 29% за Галвес, но при едва 5% от всички преброени гласове.

Галвес все още не признава загубата, като каза на привържениците си да бъдат търпеливи и да изчакат официалните резултати.

Клаудия Шейнбаум ще бъде първата жена президент в нашата история и в Северна Америка, заяви Делгадо.

61-годишната Шейнбаум, която е с български корени, убедително водеше в проучванията на общественото мнение. Тя ще има трудната задача да се изправи пред насилието на организираната престъпност.

По време на кампанията бяха убити 38 кандидати. Двама души загинаха в изборния ден.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени