Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяване на почвите и екосистемите е целта тази година на Световния ден на околната среда

Снимка: ООН

Възстановяване на почвите, спиране на опустиняването и изграждане на устойчивост спрямо сушата са във фокуса на днешния Световен ден на околната среда. Очаква се над 150 държави да се включат в отбелязването на най-значимия празник, посветен на опазването на планетата. 

Според Конвенцията на ООН за борба с опустиняването до 40 процента от земята страда от деградация на почвата. Броят и продължителността на периодите на засушаване се е увеличил с 29 на сто от 2000 година насам и без спешни действия над три четвърти от глобалното население ще бъдат засегнати от сушата към 2050-а. Затова и призивът в Деня на околната среда тази година е свързан с възстановяване на почвите, водните ресурси и екосистемите.


В специално видео по темата от ООН представят какво би ни казала планетата, ако можеше да говори: "Вие сте първото поколение, което напълно разбира страданието ми и може да сте последното, което да може да види моите земи възстановени. Нека намерим какво ни обединява. Възстановете земите ми за бъдещите поколения. Всяко дърво започва живота си като семе. Поколението на възстановяването започва с вас".

Междувременно изпълнителният директор на Европейската климатична фондация Лоранс Тубиана призова богатите хора във всички държави да плащат повече данъци за борба с климатичните промени. Тубиана, която е сред създателите на Парижкото споразумение за изменение в климата, предлага също такса за хората, които често летят със самолет в бизнес и първа класа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна