Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Васил Трайков:

Здравното образование е път към личната отговорност за здравето

Преждевременната смъртност от сърдечно-съдови заболявания е напълно предотвратима, ако рисковите фактори са под контрол

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат причина № 1 за предотвратима смърт в България и в света. Те намаляват продължителността и качеството на живота, затрудняват здравните системи и предизвикват сериозни икономически щети за държавите.

Сърдечно-съдовите заболявания и инсултът са свързани със загубата на 18,6 милиона живота в света всяка година, подчертават от Дружеството на кардиолозите в България. Те избраха БНР за свой медиен партньор за тазгодишното отбелязване на Световния ден на сърцето. Той се чества всяка година на 29 септември, но специалистите започнаха 4-месечна кампания (до 1 октомври), в чийто фокус е здравето на сърцето и начините за превенция на сърдечно-съдовите заболявания.

Специален акцент се поставя върху здравното образование, личната и обществената грижа за сърцето, контролът на сърдечно-съдовите заболявания чрез технологиите, поддържането на активен контакт с лекар, превенцията на затлъстяването и заострянето на вниманието върху принципите за здравословен начин на живот.

Кампанията е ежегодна и се провежда под егидата на Световната федерация на сърцето.

"Децата биват обучавани по различни предмети – математика, физика, биология, но на практика нямат часове по здравно образование – отбеляза пред БНР-Радио София един от водещите електрофизиолози у нас и председател на Дружеството на кардиолозите в България доц. д-р Васил Трайков. – Кампанията ще обхване много български градове. Тя съвпада по време с изготвянето на национален план за сърдечно-съдово здраве."

По думите на доц. Трайков вече има проект за плана, голяма част от заложеното в него присъства и в Националната здравна стратегия. Това е знак, че институциите са готови на разговори по тази така важна за обществото тема.

Предстои довършване на плана, но над 60 организации вече са го подкрепили с меморандум. От страна на институциите са очаква приемане на предложените мерки и осигуряване на бюджет и контрол по изпълнението.

"Преждевременната смъртност от сърдечно-съдови заболявания – преди 65 години, е напълно предотвратима, ако рисковите фактори са под контрол", подчерта специалистът.

С него разговаря Катя Василева.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна