Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Академия първа помощ" образова хората да вземат интелигентни решения за своята безопасност

Д-р Витан Витанов: Първата помощ е на първо място да докоснете пострадалия

Валентина Лекова и д-р Витан Витанов
Снимка: Мая Данчева

Преди повече от сто години чешкият историк Константин Иречек е казал, че най-отличителната черта на българите е оцеляването. В последните десетилетия след прехода това наше качество, изведено от Иречек се превърна в процес, който следваше промените в обществения и политически живот в страната и всички предизвикателства, засегнали целия свят. Проницателен политик, Иречек е виждал в това ни умение път за развитие и обобщава: "Българите са един способен народ с голямо бъдеще!"

Днес живеем в сигурен свят, в който всички ни е осигурено. Точно това намалява нашата бдителност и ни кара да забравим натрупания опит. Всъщност никога нищо не е сигурно и уменията за оцеляване са ни нужни всеки ден и във всеки момент. Пандемията, заплахата от нови вируси, катастрофите, климатичните промени, бурите, екстремните температури, всички те са фактори, които извеждат необходимостта от това да знаем, как да оцеляваме.

Основна цел в работата на "Академия първа помощ" е да образова хората да вземат интелигентни решения за своята безопасност и сигурност в случай на инцидент или критична ситуация. Как да постъпват при спешни състояния и как да оказват първа помощ. Академията е единствена, сертифицирана от Министерството на образованието за обучение на педагогически специалисти и работи усилено за подготовка на парамедици. Гости по темата са -  д-р Витан Витанов, хирург и Валентина Лекова, парамедик

"В областта на медицината проблемът е, че хората вярват на всичко написано в интернет. А лекарите трябва да им обясняват елементарни неща, хората просто трябва да вярват на лекарите и на медицината, каза за БНР д-р Витан Витанов.


"Академия първа помощ" вече е обучила за 10 години стотици хора, като са регистрирани към МОН, като по една програма за квалификация на педагогическия състав за последните 6 години сме обучили над 12 хиляди учители в цяла България от училища и детски градини, благодарение на това директорите ни звънят, за да ни кажат, че чрез тези програми техните обучени преподаватели са спасили човешки живот, допълни още Витанов. 

"Първата помощ е на първо място да докоснете пострадалия, да видите как е той, а не да стоите безучастно, това е първият страх, с който трябва да се преборите. След това прилагате протоколите за оказване на Първа помощ. Мога да кажа, че деца от първи - втори клас се справят по-добре от възрастните, добави д-р Витанов.

"Когато имаш знания, няма да я има и паниката, затова когато си обучен, още в първите минути на инцидента трябва да окажеш първа долекарска помощ, разказа за БНР Валентина Лекова. 

Първата помощ като обучение трябва да достига до всички хора, допълни още Лекова. Тя разказа как се действа при спешни състояние като задавяне, поглъщане на езика и кои най-чести грешки се правят от хората в опит да помогнат на пострадалия. 

Д-р Витан Витанов и Валентина Лекова разказаха още как реагират екипите на Спешната помощ у нас и в САЩ, защо у нас парамедик е все още нова професия, как може да се достига за кратко време до пострадалия в един над 10 милионен град, каква е основната функция на парамедика в помощ на лекарите.  

Д-р Витанов сподели как обучение по Първа помощ се прилага в детските градини във Великобритания сред най-малките и как това ранно обучение дава добри резултати в бъдеще. 


Още по темата в звуковия файл. 
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна