Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 22 до 28 юни

Кинофестивалът "Срещи на младото европейско кино" ще стартира с десето издание

Еви Карагеоргиу - продуцент и кинообразователен експерт

Кинофестивалът "Срещи на младото европейско кино" е посветен на детската и младежка публика, от 3 до 19 години. Фестивалът ще отбележи своето 10-о издание с безплатни прожекции на отличени филми от 22 до 28 юни в София.

Специално за ключовата годишнина организаторите от сдружение "Арте урбана колектив", освен прожекции на филм, са подготвили тематични дискусии и работилници, оригинален кино концерт с филми и музика на живо и форум "Кино в училище”" посветен на ученици и учители.

Събитията ще се проведат в Зала "Славейков" на Френския институт, залата на Чешкия център, залата и лятното кино на "Гьоте институт" и Кино "Кабана".

На 24 юни ще бъде показан носителят за най-добър филм на програмата Giornate degli Autori на филмовия фестивал във Венеция – "Вампир хуманист търси доброволец самоубиец". В него се проследява историята на една необичайна тийнейджърка вампир. Тя отказва да се храни, защото не иска да убива хора.

Тогава е и прожекцията на германския документален филм "Майдегол – среща с Разие" - момиче с мечта да бъде професионален боксьор, въпреки всички пречки, изправени пред нея заради афганистанския ѝ произход. Продукцията получи специална награда Generation 14plus на фeстивала "Берлинале" (2024).

Предвидена е и късометражна програма "Смелите деца" на 26 юни.

Три заглавия на млади режисьори представят различни истории, които поставят граници – реални и въображаеми, пред смелите деца. Това са "Афония" - на полската режисьорка Марта Новак, "На гроба на баща ми" на Жауаине Зентар и "Тъмна стая”"на Асли Байкал.

 На 27 юни най-малките зрители могат да видят селекция от шест френски анимационни филми с надслов "Магични животни и чудни истории".

В програмата на кинофестивала са включени и три филма, които представят предизвикателствата, пред които са изправени тийнейджърите. Това са унгарският "Обяснение за всичко" на Габор Рейс с награда на фестивала във Венеция, "Вълк и куче" и френският "Най-лошите", показан на фестивала в Кан.

На 28 юни фестивалът ще завърши с кино концерт "В облаците", който се осъществява в партньорство с инициативата "Синефония".

Под звуците на музиката от квинтета Станислав Арабаджиев (пиано), Кристина Хинова (цигулка), Мартин Ташев (тромпет), Димитър Карамфилов (бас) и Васил Вутев (барабани) ще бъде показана селекция от анимационни кинотворби.

Еви Карагеоргиу от екипа на сдружение Арте Урбана колектив, продуцент на кинофестивала "Срещи с младото европейско кино" и кинообразователен експерт, разказа повече в предаването "Радиокафе".

Какви са равносметките на прага на 10-ото издание?

"Десет години не са малко – успяхме да създадем и публика, която търси всяка година именно това предлагане – на тези филми, които знае, че не могат да бъдат видени никъде другаде и именно това преживяване – не просто да отидем, да гледаме кино и да си тръгнем, а винаги без значение какъв е филмът, за каква възрастова група е предназначен, има дискусия или работилница, среща с автор, среща с експерт по дадената тема, за да навлезем по-дълбоко, освен в темите и в кино езика – как ни говорят тези кадри, как ни говори образа, детайли, които всеки от нас може да възприеме по различен начин и именно затова е ценно да гледаме заедно, споделянето на тези различни гледни точки наистина може да промени начина по който мислиш и виждаш себе си и хората около теб", посочи Еви Карагеоргиу.

Кинообразование в училище

"От септември до юни месец сме активно в училище – създаваме киноклубове и включваме някои от тях в по-големи международни проекти, един от тях е "Киното – сто години младост", посочи тя и допълни, че тази година в проекта са участвали две ателиета от България, които в продължение на година са разработвали темата "Заснемане на другия – документалният жест", посветена на документалното кино.

"Научиха се как да снимат интервюта, как да снимат портрет, как да влязат в дълбокото, как да вникнат в душата на човека, когото интервюират, след като снимахме филмите, посетихме в Лисабон международен фестивал за деца от цял свят, от 14 държави, 42 ателиета се събрахме на едно място, където в рамките на 5 дни бяха показани филмите на всички деца – неописуема емоция за нас менторите и за всички деца", разказа Еви Карагеоргиу.

Тя разкри, че киноклубове по програмата "Кинообразование" в училище вече има в много български градове.

"На доста места сме, радваме се, че учителите припознават тази инициатива, искаме все повече това да се случва, затова организираме форуми и обучения за учители.

"Кино в училище" ще има и тази година на фестивала, на който каним всички учители, за да могат да видят резултатите от работата на киноклубове, с които сме работили. Ще дойдат деца и учители, за да представят работата си и да вдъхновят други", каза още Карагеоргиу.

Още аспекти, чуйте в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна