Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британците масово обвиняват Брекзит за недостига на лекарства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почти половината от пълнолетните в Обединеното кралство имат проблеми с получаването на лекарства, които са им били предписани и повече от тях обвиняват най-вече Брекзит за това, показва ново проучване.

49% процента от анкетираните от агенция Opinium за Британската асоциация на производителите на генерични лекарства са казали, че са имали проблеми с предписаните им лекарства през последните две години - период, през който проблемите с доставките на лекарства се увеличиха рязко. Недостигът на лекарства е толкова сериозен, че всеки 12-ти британец не е успял да намери необходимото лекарство, въпреки всички положение усилия. На въпрос защо недостигът е толкова често срещан, повече посочват проблеми, свързани с напускането на ЕС от Обединеното кралство.

На по-заден план остават инфлацията или глобалните конфликти и нестабилност. "Недостигът е дълбоко тревожен за физическото здраве на пациентите, наред със стреса от незнанието дали основното лекарство ще бъде налично", заяви Марк Самюелс, главен изпълнителен директор на асоциацията, която представлява фирми, които произвеждат генерични или непатентовани лекарства, които представляват 80% от всички лекарства, използвани от националното здравеопазване в Обединеното кралство.

Пояснявайки защо Брекзит е проблем, Самюелс отбеляза, че лекарствата, произведени на Острова, не могат да бъдат изнесени в Европа, но тези, произведени на континента, могат да бъдат внасяни, а това дава нулев стимул за увеличаване на производствения капацитет в Обединеното кралство, което е възможност, която може да помогне при недостиг.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна