Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър се провежда най-голямото средиземноморско състезание за зехтин

Най-голямото средиземноморско състезание за зехтин (TerraOlivo), което е и едно от петте най-важни състезания в света в сектора, се провежда за първи път в Кипър. Днес и утре в крайбрежния град Ларнака са събрани важни производители на най-висококачественото маслиново масло от над 20 страни, известни дегустатори и готвачи.

Международната среща на топ-специалистите в бранша /TerraOlivo –Mediterranean International Olive Oil Competition/ включва както конкурса за най-добър екстра върджин зехтин, така и конференции, професионални семинари, кулинарни демонстрации.

Очаква се международното жури да дегустира и оцени мостри от над 500 продукти. Наградата в състезанието дава силен маркетингов инструмент на нейните носители.

Специално отличие в конкурса ще бъде връчено за "Най-добър екстра върджин зехтин на Кипър".

Конференцията "От маслиновото дърво до небцето" ще предостави на участниците увлекателно пътуване през целия производствен процес заедно с история, култура, наука и кулинария.

В Кипър отглеждането на маслини е един най-важните селскостопански сектори. Днес в страната има около 2,7 млн. маслинови дървета, като 20% от тях са органични култури. Годишно се получават от 5000 до 7000 тона олио.

Според експерти в сектора трите класически страни производители на зехтин Испания, Гърция и Италия запазват лидерството си, но към тях бързо се доближават Тунис, Турция и Мароко, които увеличават маслиновите си насаждения и продукцията си.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени