Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън е готов отново да освободи петрол от стратегическите запаси на САЩ, ако цените скочат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на Байдън е готова да освободи повече петрол от стратегическите запаси на САЩ, за да спре евентуален нов скок на цените на бензина това лято, тъй като Белият дом се мъчи да овладее инфлацията преди президентските избори през ноември, съобщава "Файненшъл таймс".

Амос Хохщайн, най-близкият съветник на президента Джо Байдън в областта на енергетиката, каза, че цените на бензиностанциите са "все още твърде високи за много американци" и той би искал да ги види "намалени с още малко".

"Ще направим всичко възможно, за да сме сигурни, че пазарът е достатъчно добре снабден, за да осигурим възможно най-ниски цени за американските потребители", посочи Хохщайн пред финансова издание и добави:

"Мисля, че имаме достатъчно в Стратегическите петролни резерви, ако е необходимо".

Той обаче посочи, че администрацията ще продължи да попълва резерва, когато има нужда от това:

"Ние ще продължим да купуваме през следващата година, докато не преценим, че стратегическите резерви отново имат необходимия обем, който да служи на първоначалната си цел за енергийна сигурност".

Коментарите на Хохщайн идват, докато Байдън се опитва да преодолее безпокойството на гласоподавателите относно управлението му на икономиката по-малко от пет месеца преди президентските избори.

Администрацията на Байдън обеща мерки, включително ограничаване на разходите за здравеопазване и банковите такси в опит да ограничи инфлацията, която спадна с около 60 процента, откакто достигна десетилетни върхове през 2022 г.

Всяко едно решение през следващите месеци да се извадят повече петролни барели от стратегическите резерви - нещо, което Байдън използва повече от всеки от своите предшественици – би разгневило републиканците, които го обвиниха в "политическа злоупотреба и злоупотреба с петролните запаси".

През изминалия уикенд цените на бензина в САЩ бяха средно 3,45 долара за галон, според автомобилната група AAA, което е малко по-малко от преди година, но все пак с повече от 50% по-скъпо, отколкото когато Байдън наследи Доналд Тръмп като президент през 2021 г., отбелязва "Файненшъл таймс".

Въпреки ограничената му способност да влияе на цените, много шофьори в САЩ обвиняват президента демократ за високите цени на бензина.

Стратегическият петролен резерв беше създаден преди почти половин век като буфер срещу скокове в цените на петрола по време на прекъсване на доставките. Байдън обяви освобождаване на петрол от резерва в края на 2021 г. и отново през 2022 г., когато цените на бензина се покачиха след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Междувременно петролът поевтиняват слабо в началото на търговията в понеделник (с около 0,3%), като фючърсите на петрола Брент се търгува около 82,36 долара за барел, след като поскъпнаха с близо 7% от 4-ти юни насам. Според анализатори на банката Goldman Sachs петролът Брент се очаква да достигне цени от 86 долара за барел през следващото тримесечие.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени