Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земетресение от 4,3 по Рихтер разтърси Пловдив и Асеновград

Автор:
Снимка: Сайт НИГГГ-БАН
Чуй новината! Чуй новината:

Земетресение с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер разтърси Пловдив и Асеновград. Към момента няма информация за материални щети или пострадали хора. 

Земният трус е регистриран в 20:24 ч., с епицентър на около 5 км северно от Асеновград и на около 16 км югоизточно от Пловдив, с дълбочина 12,5 км по последни данни (първоначалните бяха за 5 км).

Данните са на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

В район "Северен" на Пловдив земетресението е усетено по високите етажи на жилищните сгради и хора са излезли по улиците, съобщиха слушатели на Националното радио.

Управителят на Пловдивска област Илия Зюмбилев  призова към спокойствие жителите на региона, досега аварийните служби в областта нямат данни за щети.

В Асеновград трусът е бил усетен силно, съобщи за БНР кметът Христо Грудев. Системата за ранно предупреждение се е включила и гражданите на Асеновград са получили информация на мобилните си телефони, че става земетресение, каза инж. Димитър Желязков, който отговаря за сигурността в Община Асеновград:

"В момента обикалям из града и виждам, че всичко е спокойно, няма никъде някакви следи, нищо разрушено. Говорихме с началника на Пожарната, няма при тях постъпили данни за някакви извънредни ситуации.

В дежурната част на Общината също няма постъпила информация от тел. 112.

Той е бил вертикален трус. Първо се чу силен (звук) като гръм. След 2-3 секунди разтресе вертикално и това е, повече нищо не са усетили. Хората първоначално са се изплашили, но към момента обстановката е спокойна", каза още Димитър Желязков.

Трусът е бил усетен и в Хасково и Димитровград. 

Вторичен трус беше регистриран в 21:49 ч. Силата му е била 2,4 по Рихтер, а дълбочината - 13 километра. Още един трус с магнитуд от 2,6 с близък епицентър е регистриран малко след 22 часа.

Подобно на първото тази вечер по сила земетресение с епицентър край Асеновград имаше и през юни миналата година. Магнитудът на 7 юни 2023-та беше 4,6 по Рихтер, а дълбочината беше два пъти по-голяма - 10 километра.

Трусът тогава беше усетен почти в цялата страна, както и в близките до нас райони на Гърция и Румъния.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна