Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери не постигнаха консенсус за висшите постове в ЕС

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Извънредната среща на европейските лидери, на която се очакваше да бъде постигнат консенсус за висшите постове в ЕС през следващите 5 години, завърши без резултат. 

"Вървим в правилната посока, но няма споразумение на този етап", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

В края на следващата седмица трябва да се проведе редовен Европейски съвет. Мишел каза, че на днешното заседание ръководителите просто са обменили мнения по предложените кандидатури. Той заяви, че лидерите имат колективното задължение да постигнат споразумението до края на месеца. Като важна предпоставка за консенсуса той изтъкна единството на всички страни членки:

"Всъщност, от самото начало беше ясно и затова изобщо няма изненада, че целта днес не беше да се взема решение. Вземането на решение предполага нещо различно като правен процес и то е планирано за следващата седмица".

Сред недоволните беше премиерката на Италия Джорджа Мелони, която, според дипломатически източници, е очаквала тази вечер да се дискутират действията, които да се предприемат, предвид резултатите от европейските избори и от тази стартова точка да започнат дискусиите за имената за висшите постове, а не обратно. 

Консерваторите, към които принадлежи Мелони, са сред постигналите високи резултати. 

Френският президент Еманюел Макрон изрази увереност, че споразумението е близо, но акцентира, че то може да не бъде постигнато преди изборите във Франция на 30 юни и 7 юли. 

Унгарският премиер Виктор Орбан пък заяви, решението за висшите позиции вече е договорено между ЕНП, социалистите и либералите

По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна