Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Nvidia стана най-скъпата компания в света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският производител на компютърни чипове Nvidia стана най-скъпата компания в света,надминавайки софтуерния гигант "Майкрософт". 

Базираната в Санта Клара, Калифорния технологична компания достигна рекордно висока капитализация от 3,34 трилиона долара,след приключване на борсовия ден във вторник. Стойността на акциите на Nvidia се повиши с 3% през деня за търговия до стойности от близо 136 долара за акция, с което изпревари Microsoft. 

Малко по-рано този месец Nvidia задмина и друг технологичен гигант от Силициевата долина – "Епъл". Компанията е един от ключовите производители на компютърни чипове, необходими за захранване на технологията „Изкуствен интелект“, която набра огромна популярност в последните няколко години. В резултат на това търсенето на продуктите на Nvidia се повиши, увеличавайки продажбите и печалбите на компанията, тъй като всички технологичните гиганти, включително Microsoft, Google, Meta, Amazon и Apple работят усилено върху нови продукти задвижвани от “Изкуствен интелект”. 

А именно мощният хардуер е основата, върху която е изграден той,отбелязват експерти. Агенциите отбелязват, че само преди 8 години акциите на Nvidia са имали едва 1 процент от днешната им стойност.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна