Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсват автобуси по шест линии в Пловдив, глобяват двойно повече за климатици

| обновено на 20.06.24 в 17:23
3
Снимка: Антоанета Петричанска, Радио Пловдив

Драмата не е само с климатиците, шест линии от градския транспорт в Пловдив са разбити, сутринта от 150 автобуса са излезли 120, съобщи директорът на общинското предприятие "Организация и контрол по транспорта“ Георги Стоилов, като уточни, че линиите с  номера 99, 37, 29, 17, 27 и 113 работят с 85 процента от договорения брой автобуси. 

До момента община Пловдив е съставила 188 протокола за налагане на глоби, заради неработещи климатици. Всяка от тях е по 300 лева, което означава, че само за юни са наложени санкции на превозвачите за близо  60 хил. лева или двойно повече целия сезон миналата година, когато са налжени санкции за 30 хил. лв. 

Никой от превозвачите не заплаща доброволно наложените актове и затова те се удържат от общинската компенсация. Процедурата отнема най-много два месеца. Тези глоби не могат да се вземат от държавната субсидия за превозвачите. 

Десетки са сигналите за неработещи климатици, постъпили от граждани в общинската администрация, коментира зам.-кметът по транспорт Савина Петкова. По думите ѝ проверките не спират, но екипите са едва седем, защото служителите са общо 24. 

Част от шофьорите са агресивни и вече два пъти е търсена помощ от полицията, отбеляза зам.-кметът. По думите ѝ малко над 30 автобуса на превозвачите в Пловдив фабрично нямат климатици, което означава, че транспортните фирми са били в пълно съзнание, че ще нарушат договорите си. 

Пловдивксият зам.-кмет по транспорта коментира и проблемите с липсата на фирми, които да поемат автобусните курсове от междуградската транспортна схема за връзка с по-малките населени места. Петкова анонсира, че вече има превозвочи за Златосел и Розовец и се работи свъместно с община Хисаря за автобусите до Старосел. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна