Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Моста на влюбените до 25 юни

Дейността на учени от 23 европейски страни показва изложба с 58 фотографии

Снимки: Евгени Димитров / eLTER

Изложба, посветена на учените, които се борят с климатичните промени, е позиционирана на Моста на влюбените и може да бъде видяна до 25 юни

Експозицията представя 58 фотографии от 23 държави, които разказват за работата на Европейската научна инфраструктура за дългосрочни системни изследвания, известна като ElTer.

Автори са Евгени Димитров и Калоян Константинов.
Изложбата е подготвяна половин година, обхваща период от 88 дни пътувания на екипа в над 30 научни станции, а в 23 държави са проведени различни срещи с учени сред природата, в резултат на които са направени три хиляди снимки и петдесет видеа.

Какво може да види любознателния минувач на Моста на влюбените? Подробности разказа Евгени Димитров – фотограф и изследовател.

"Изложбата изглежда твърде разнообразна като сюжети. Там физически можете да видите красиви природни пейзажи – наземни и с дрон, учени в действие – на терена, на полето или в лабораторията, също и градски пейзажи, които са обект на изучаване, свързано с това, което тези хора правят - разказа той и допълни, че ако навлезеш в в дълбочина, задачата да илюстрираш една такава абстрактна тема като "Дългосрочни екосистемни проучвания" се оказват супер интересна.

"Всъщност, дългосрочното събиране на данни датира от векове. В библиотека във Венеция видях книга с инструкции за събиране на дългосрочни данни, издадена през 1886 година. Целта на мрежата ЕlTer e, чрез всички свои 500 научни станции, които не са една структура, а представляват различни научни институции във всяка държава, които доброволно се включват в тази мрежа, е да обедини базите данни на всеки един учен, занимаващ се екосистемни проучвания на едно и също нещо в дълбочина, в период от над 5 години. Например в Швейцария видяхме неща, измервани и събирани от 1947 година насам", разкри Димитров.

Чрез историите на учените, които се грижат да съхранят живота на земята и представените кадри, всички ще можем да се замислим за общото ни бъдеще, за живота на Земята.

Как се променя света, как се променят екосистемите, какви са изводите, кои са заплахите?

"Нашата задача беше да транслираме чрез езика на изображенията и видеата, това което се случва зад въпросната абстрактна абревиатура еlTer. Едното от нещата, които със сигурност забелязах, е действието климатичните промени. В Скандинавието водата на почти всички реки има цвят на уиски – златиста, прозрачна, искряща, но не тази синя вода, която сме свикнали да виждаме по нашите реки", посочи фотографът.

На какво се дължи това, какво разказват учените, колко голямо е замърсяването на планетата ни, какво сочат данните за замърсяването на водите и океаните?
Чуйте разказа на фотографа-изследовател.
С него разговаря Даниел Ненчев.


По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна