Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект подготвя град Ларнака да може да реагира при цунами

Ларнака
Снимка: Борислава Бобанац

Крайбрежният град Ларнака ще стане първият в Кипър, готов за реакция при възможно цунами. Първият етап от проекта, координиран и финансиран от ЮНЕСКО, ще бъде завършен до края на годината, съобщиха от местната управа.

Ларнака е силно уязвима в случай на цунами заради ниската си надморска височина, равнинния си терен и крайбрежното развитие, посочиха от общината. Рискът е висок и заради критичната инфраструктура в града - главното кипърско международно летище, разположено на самия бряг на Средиземно море. Затова Ларнака бе избрана да участва в проекта за подготовка за справяне с възможно цунами /CoastWAVE/, осъществяван с техническа помощ от Междуправителствената океанографска комисия на ЮНЕСКО /IOC-UNESCO/, обясниха от управата на града.

С изпълнението му властите ще картографират цялата рискова зона и ще въведат система за ранно предупреждение, като бъдат монтирани измервателни уреди, сеизмографи и сирени. Ще бъдат разработени планове и маршрути за евакуация на населението. Започна поставянето на информационни табели и карти, насочващи гражданите за движение при опасност, което ще приключи до края на тази година, съобщиха от общината.

Целият проект завършва до 2026 г., когато се очаква ЮНЕСКО да обяви кипърския град за "готов за цунами", гарантиращ най-високо ниво на безопасност за жителите.

По публикацията работи: Мария Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна