Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извършена проверка установи:

Качеството на морската вода в Албена и Кранево е в нормите

Пробите бяха направени в присъствието на служебния министър на околната среда и водите


Водата в Черно море в района на курортния комплекс "Албена" и Кранево е в нормите за крайбрежни води. Днес на място във връзка с аварията на колектора на Пречиствателната станция за отпадни води Албена, беше извършена проверка на качеството на водата в присъствието на служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров. Изследванията по микробиологични показатели, които се извършват от Регионалната здравна инспекция  в Добрич, се очаква да бъдат готови утре.

Спрямо нормите за добро качество на черноморските води изследванията от днес са малко под нормите, като причината е в намаления кислород поради високата температура на водата, посочи директорът на Басейновата дирекция „Черномрски район“ Явор Димитров.

Служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров увери, че се работи усилено за отстраняването на аварията и уточни, че не става въпрос за пречистване на отпадъчни води, а за заустване на води след пречистване.

За ремонтни дейности на пречиствателната станция Албена са предвидени 13 милиона лева, а за дълбоководното заустване още 8 милиона лева.

Чуйте повече в звуковия файл

 

По публикацията работи: Иван Барбов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна