Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талантите от 41-вото издание на конкурса "Искри"

Националният конкурс "Искри" проведе своето 41-во издание. Финалът събра 40 талантливи финалисти за първи път в историята на конкурса, а церемонията се проведе в Първо студио на БНР.

Със специалните награди на името на Радка Станимирова за проза си тръгнаха Сава Георгиев за проза и Славея Минчева за поезия, и двамата възпитаници на школа "Касталия" - Варна. Второ място в конкурса споделиха Красен Казаков, София, НГДЕК, и Бояна Бонева, Велико Търново. На трето място в "Искри" бяха отличени Боян Тасев - школа "Касталия" Варна, Радослав Карауланов - школа "Касталия" Варна и Явор Стефанов от Габрово.


Журито в състав Оля Стоянова, Виктор Чулев, Митко Новков, Цвета Брестничка и Гергана Димитрова избра най-добрите 40 сред повече от двеста кандидати. Сред темите на децата се откроиха социални каузи – като опазването на природата и разбирането и толерантността, борбата със злото, любовта към родината.

Специалните награди връчи директорът на програма "Христо Ботев" на БНР Кин Стоянов. Водещи на церемонията бяха актрисите, които са част от екипа на "Детското. БНР" – Ангелина Грозева и Наталия Цекова. Сценарият е по текст на Виктор Чулев.

Творбите на децата чете актьорът Димо Димов. Акомпаниментът на пиано бе на певеца, композитор и режисьор Георги Арсов. Децата се насладиха на авторските му песни, както и на вокална група "Радиодеца", които им подариха букет от красиви песни.


Всички деца получиха ваучери от книжарници "Хеликон", а най-добрите и книги от издателствата "Nobl star books", "Миранда", "Мармот", "Ер малки".

Сред участниците имаше деца не само от цяла България, но и от Франция, Чехия и Сърбия.

Най-добрите творби на децата ще бъдат прочетени, драматизирани и ще звучат в рубриката "Ранобудно петленце" всеки четвъртък по БНР, програма "Христо Ботев".

Снимки: БНР
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна