Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осуетиха опит за военен преврат в Боливия

Хуан Хосе Сунига е задържан от полицията.
Снимка: БТА

Боливийската полиция арестува организатора на опита за военен преврат, часове след като президентският дворец в столицата Ла Пас беше щурмуван от войници. Бронирани превозни средства и войски бяха заели позиция на площад Мурильо, където се намират ключови правителствени сгради. По-късно всички те се оттеглиха.

Военни подразделения, предвождани от главнокомандващия боливийската армия генерал Хуан Хосе Сунига, се струпаха снощи на площад "Мурильо", където се намира резиденцията на държавния глава. Очевидци заявиха, че танк е разбил портала на президентския дворец, а военнослужещи са нахлули вътре.

По-рано генерал Сунига заяви, че иска да "преструктурира демокрацията" и че макар засега да уважава президента Луис Арсе, ще има смяна на правителството. Плановете на генерал Сунига включваха също освобождаване на „политически затворници“, включително бившия лидер Жанин Анес.

Опитът за преврат завърши с ареста на генерал Сунига и беше осъден от президента Арсе, който призова обществеността да се „организира и мобилизира... в полза на демокрацията“. Боливийският президент назначи за главнокомандващ на армията Хосе Уилсон Санчес на мястото на Сунига. Прокуратурата на Боливия обяви, че е започнала разследване срещу Сунига и неговите съучастници.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че "Европейският съюз осъжда всеки опит за нарушаване на конституционния ред в Боливия и за сваляне на демократично избраното правителство". САЩ обявиха, че са следили ситуацията отблизо, и призоваха за спокойствие.

По публикацията работи: Калин Дацов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени