Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без явен фаворит в последния телевизионен дебат между Сунак и Стармър

Снимка: БТА

Късно снощи британските гласоподаватели станаха свидетели на последния телевизионен дебат по Би Би Си между премиера и лидер на Консервативната партия Риши Сунак и Киър Стармър - лидер на Лейбъристката партия, която има преднина от 20 пункта в проучванията на общественото мнение.

До общите избори остава една седмица. Имиграцията, икономиката, благосъстоянието, Брекзит и отношенията с ЕС, границите, данъците – това бяха само част от многото теми, засегнати по време на дебата. Незабавната анкета на YouGov след края на дебата отреди равен резултат. Двамата лидери си разменят победи в различните области, но на въпрос кой е стоял по-добре като премиер разликата е минимална – 42% смятат, че това е Стармър и 41% - Сунак. Сунак отново демонстрира умението си да води спорове и да убеждава, но както иронично посочи един политически коментатор, „дебатите са били най-силната част от предизборната кампания на премиера, протичаща иначе доста слабо".

Снощи в дебата имаше повече гняв и страст и на практика Сунак нямаше какво да губи, с оглед на голямото изоставане на торите в анкетите и лошите прогнози за изборите на 4 юли. Стармър пък имаше какво да губи, но също бе по-агресивен от обичайното. И двамата имаха ключови думи. За Сунак това беше възможността избирателите да се „предадат“ на лейбъристко правителство. А за Стармър „14-те години“ на управление на торите – нещо като „14 години стигат“. Журналистите като цяло смятат, че подобно на предишния дебат, Сунак е бил по-енергичен, по-доминантен и настъпателен, докато Стармър е реагирал по-бавно, но не смятат, че това ще промени нещо в малкото оставащи дни до изборите.

По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени