Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Кипър актуализира държавния бюджет

Снимка: БТА

Правителството на Кипър одобри първата актуализация на държавния бюджет за тази година. Допълнителните средства от над 350 млн. евро са необходими за лекарства, вода, мерки срещу високите цени. 

Увеличаването на бюджетните разходи се налага поради повишени нужди в различни сектори и правителството може да ги осигури, тъй като икономиката се развива добре, безработицата непрекъснато намалява и заетостта расте, каза финансовият министър Макис Керавнос. 

Сред най-големите нови плащания са 103 млн. евро за закупуването на лекарства и ваксини, както и 60 млн. евро държавни вноски към националните системи за социално осигуряване и здравеопазване. Спешна необходимост от допълнителни средства възникна заради водната криза, причинена от високите температури и засушаването тази година. С актуализацията на бюджета правителството одобри 58 млн. евро за закупуване на питейна вода от инсталациите за обезсоляване на морска вода. Целта е да се покрият нуждите от водоснабдяване на домакинствата, както и да се прехвърлят количества за напояване, обясни финансовият министър. Над 13 млн. евро са предвидени за мерки за подкрепа на домакинствата и бизнеса заради поскъпването на живота, част от които правителството обяви преди седмица.

По публикацията работи: Калин Дацов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени