Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евелин Банев - Брендо се изправя пред съда

Евелин Банев
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Евелин Банев-Брендо ще се изправи пред Софийския градски съд в 12.00 ч. по старо искане на италианските и румънските власти да бъде задържан по техни разследвания за наркотрафик.

Това става 4 дни след като той изненадващо се яви пред Централния затвор и поиска да започне да изтърпява присъдата си от шест години затвор, постановена от Върховния касационен съд през 2018 година.

Исканията на Румъния и Италия са от периода, в който Банев е бил все още обвиняем. Междувременно в двете държави започна съдебен процес, в който той е бил задочно подсъдим, завършили с десетгодишна присъда в Румъния и с 20-годишна – в Италия.

Въпреки че Банев е в затвора, процедурата по Европейската заповед за арест не може да бъде автоматично прекратена, затова днес съдът трябва да се произнесе по искането за арест, а по-късно - и за предаване на искащите Брендо държави.

Това се случва на фона на стартирала от адвокатите му процедура за обединяване на трите наказания за наркотрафик и постановяване на общо наказание, което той да изтърпи в България. 

За да стане това обаче трябва Италия и Румъния да се съгласят. В случай че откажат, Евелин Банев първо ще изтърпи шестте си години затвор по българското дело. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна