Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АПИ е изплатила 50 млн. лв. държавна помощ на 2 991 транспортни фирми

Снимка: БГНЕС

Агенция "Пътна инфраструктура" е изплатила 50 млн. лв. държавна помощ на превозвачите. Средствата са предоставени на 2 991 транспортни фирми в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл при кандидатствали над 3300 превозвача. 

Това става според решение на Министерския съвет от февруари т. г. и след положително становище от Европейската комисия за съвместимост с правилата в областта на държавните помощи. Постановлението предвижда помощта да се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства в размер до 4 млн. лв. за транспортни предприятия, които притежават лиценз за превоз на товари. 

Размерът се определя на базата на платените през миналата година ТОЛ такси от автомобилите над 3,5 тона. Целта е с предоставената държавна помощ да се подпомогне транспортният бранш, който търпи значителни щети от 2020-та година досега от пандемията от Covid-19, войната в Украйна, глобалните промени в търговските пътища и логистичните вериги, както и от увеличението на цените на горивата и преориентиране на транспортните маршрути.



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна