Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елтън Джон подкрепи лейбъристите преди вота във Великобритания

Снимка: БТА

Пет дни преди общите избори в Обединеното кралство подкрепата за лейбъристите е на най-ниско ниво откакто Риши Сунак стана лидер на Консервативната партия и премиер на страната, показва ново проучване на общественото мнение на агенция „Саванта“. Според друга анкета обаче няма промяна в обществените нагласи.

Проучването, поръчано от „Сънди телеграф“, показва спад от четири пункта за Лейбъристката партия, макар и тя да продължава да има значителна преднина от 17 пункта пред торите. 38% от анкетираните одобряват лейбъристите, а консерваторите остават с 21% одобрение. „Реформирай Обединеното кралство“ на Найджъл Фарадж също остава с непроменена подкрепа от 14%. Леко подобрение обаче отбелязват по-малки партии като тази на либералдемократите и на зелените, както и независимите кандидати. 

Директорът на политическите изследвания на „Саванта“ Крис Хопкинс коментира, че въпреки спада на процента за лейбъристите, торите нямат много основания да се радват, защото ако се запази тази разика от 17 пункта между двете най-големи партии и на 4 юли, в деня на изборите, то лейбъристите вероятно ще имат мнозинство от 200 места в Камарата на общините. 

Анкета на „Ъпиниъм“ за „Обзървър“ обаче показва, че разликата от 20 пункта между лейбъристите и консерваторите се запазва и само „реформаторите“ на Фарадж бележат един пункт подобрение. Междувременно световната суперзвезда сър Елтън Джон каза, че подкрепя лейбъристите и техния лидер Киър Стармър. Певецът и преди е подкрепял Лейбъристката партия, заявявайки през 2006 година, че е фен на Тони Блеър.

По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна