Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Патриаршеска катедрала "Свети Александър Невски"
Снимка: Ани Петрова

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята на Българската православна църква в словото си преди интронизацията на новия патриарх. Богословът Елена Дюлгерова обясни символиката на деня на интронизацията и разказа за поредицата от събития и значението им в подвижното студио на програма "Хоризонт", което се намира пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Елена Дюлгерова заяви в ефира на извънредното студио по програма "Хоризонт", че не е случайно, че Мелнишкият епископ Герасим започна речта си още от покръстването. Тя обясни, че епископите имат апостолско приемство и всеки един епископ от Българската православна църква може да проследи своето служение до един от 12-те Христови апостоли.

"Това приемство подчертава важността на историята на Българската православна църква като част от Христовата църква."

В предавенето тя спомена също, че в храма са и мощите на Св. Патриарх Евтимий, което е значим факт, тъй като дълги години е имало спорове за автентичността им. "Слава Богу, нещата вече са потвърдени по всички възможни начини, както научни, така и духовни", заяви тя. 

Основното песнопение, което слушаме по време на цялата интронизация, е “Достоен”. В ефира на подвижното студио богословът Дюлгерова разказа повече за традицията и смисъла на това песнопение. "Смисълът е най-вече в това, че човек сам за себе си не може да каже, че е достоен, затова всички други трябва да засвидетелстват именно това, което се пише в условието, изискването за патриарх - да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и точно спазване на църковния ред. Символиката на песнопението е в това, че всички присъстващи потвърждават, че той отговаря на това условие."

Чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна