Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски дисиденти критикуват Фарадж за коментарите му за Путин

Лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фарадж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски дисиденти, живеещи в Обединеното кралство, включително съпругата на покойния Александър Литвиненко, реагираха на "дълбоко обидните" думи на възхищение към Владимир Путин, изречени от Найджъл Фарадж, лидер на „Реформирай Обединеното кралство".

Бивш британски военен аташе в Москва заяви за Найджъл Фаражж и неговата партия, която сега е трета в анкетите, че са "крайно злонамерени актьори, работещи срещу интересите на сигурността на Великобритания".

Първо в интервю за Би Би Си, Найджъл Фарадж защити коментарите си от 2014 година, че "макар и да не харесва Путин като човек му се е възхищава като политик, защото е успял да поеме контрола върху управлението на Русия".

А след това обвини Запада, че е "провокирал Путин за войната в Украйна".

Междувременно съпартиецът му Джулиан Малинс се похвали, че се е срещнал с Путин, който "изглеждал добър човек, изключително интелигентен и ексцентричен тип“.

По-късно Малинс се опита да изясни коментарите си, като отбеляза, че Путин е "популярен" президент и следователно "добър руски президент", но добави, че той не е добър човек "в християнския смисъл".

Всички тези коментари обаче подразниха руски дисиденти на Острова и наскоро получилия рицарско звание Бил Браудър – най-големият чуждестранен инвеститор в Русия, преди да бъде изгонен от Путин. Те заявиха пред вестник "Индипендънт", че коментарите на Фарадж и Малинс са обида не само за тях, но и за притежателя на британски паспорт Владимир Кара-Мурза, който излежава 25-годишна присъда в затвор в Сибир за изказване срещу руското нахлуване в Украйна. Марина Литвиненко, съпруга на убития през 2006 година бивш руски шпионин Александър Литвиненко, дезертирал в Обединеното кралство, каза, че се чувства "отвратена" от коментарите на "реформаторите", защото "всички знаят колко наказателни дела са образувани срещу Путин; колко души, по негово лично нареждане, са убити; и колко хора сега са били затворени".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна