Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да получим пълни знания за лечебните растения – къде и как?

| обновено на 01.07.24 в 09:30
Снимка: pixabay

На 1 юли Православната църква чества деня на свети безсребреници Козма и Дамян, а в народния календар този празник е известен като свети Врач. Светите братя са наричани безсребърници, защото за своите лечебни услуги не искали нищо в замяна, освен да бъдат благочестиви християни. Култът към братята лечители е развит в Източната Римска империя, където се намира и техният гроб.

В народната традиция на 1 юли жените не работят. Те месят пити и ги раздават за здраве. Според поверията на този ден всеки лек отива, където трябва, рани се затварят, белези избледняват, счупеното зараства, удареното не боли, лошите думи не ловят, а добрите прихващат най-здраво и покълват. Този ден е особено почитан от знахарите, билкарите и баячките.

За билките и умението да ги събираме и използваме разказва Живко Момчев, организатор на хоби курс по билкарство, в ефира на "Нашият ден". Според него най-сантименталният празник за тях е Еньовден, който освен че е свързан с българския фолклор и специално с билкарите, е и денят, в който традиционно завършва курсът по билкарство.

"Тази година имахме много силен и успешен курс с много мотивирани участници. Успяхме да отбележим значителен прогрес в развитието на нашите курсисти. Забелязахме, че хората, идващи от различни професии, успяха да придобият пълни знания за лечебните растения", споделя Живко Момчев.

По време на курса участниците правят разходки по българските планини, за да могат да видят растенията в тяхната естествена среда. Особено важни са практическите занимания и теренните наблюдения. Курсът е свързан с доста пътувания из цяла България.

Сред лекторите има ботаници, химици и експерти по фармацевтична химия, кулинарен журналист, собственици на малки семейни фирми и представител на фирма за производство на домашна козметика. Курсът по билкарство се провежда всяка година и привлича все повече ентусиасти, желаещи да се запознаят с тайните на лечебните растения.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна