Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Желязков: Най-важното е стабилизиране на публичните финанси и неотклонност в европейския ни път

Росен Желязков
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Росен Желязков заяви, че най-важните теми пред правителството са стабилизирането на публичните финанси и неотклонност в нашата европейска перспектива. 

"Неотклонност в нашата европейска перспектива - това трябва да го заявим ясно и категорично", подчерта той.

Като приоритети на евентуалния кабинет бяха посочени бюджета, Националния план за възстановяване и устойчивост и еврозоната.

Относно хоризонта на кабинета Росен Желязков посочи:

"Ние говорим за конкретни политики, които да могат са успокоят политическите разговори между отделните кандидати, тъй като не говорим за програма за управление за 4-годишен пълен мандат":

"Много ясно поемаме политическата отговорност с лицата, които представихме като членове на кабинета - водещите експерти и политици в ГЕРБ. Това не са "жертвените овни" на ГЕРБ. Това са хора, които веднага ще влязат и ще започнат да решават проблемите. Това са хора с експертиза, хора с опит, хора с политически опит". 

Според Росен Желязков пред България има три пътя на развитие.

"Първият път е нормализация на политическия живот - бавно, трудно, но с развитие напред. Вторият път е политическа рецесия, в която сме в момента. Това е "изтезание" на демокрацията и реално избор след избор представляват липса на избор, защото избирателите се отказват да участват в изразяване на свободната си роля. Третият път е политическата регресия. Толкова динамично се развиват процесите извън България и вътре в България, че ние не можем да си позволим втория и третия сценарий".

По отношение на провеждането на нови избори, Росен Желязков посочи:

"Избори - когато влезем дали с вот на доверие или с оставка, трябва да бъдат в подходящия период. Това няма да бъде със сигурност през зимния период, но нашият ангажимент ще бъде изпълнението на стабилизацията на фискалния модел, нормализиране на публичните финанси и най-вече теми, които са свързани с работата на парламента - ясна законодателна програма с ясни разчети и срокове, такива, които могат да обединят мнозинство по приоритетите на страната". 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна