Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина известният албански писател Исмаил Кадаре

Исмаил Кадаре
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 88-годишна възраст почина известният албански писател и драматург Исмаил Кадаре. Той е издъхнал в болница в Тирана след сърдечен удар, пише "Ройтерс", като се позовава на местни медии. 

Агенцията отбелязва, че Кадаре е изтъкната фигура в албанската и международната литература, която през творчеството си се е противопоставила на комунистическото управление в родината си. Той добива известност през 1963 г. с романа си "Генералът на мъртвата армия", възхвалявана от литературни критици по целия свят. 

Премиерът Еди Рама написа послание във "Фейсбук", в което го определи като "монумент на албанската култура". Кадаре е носител на редица международни награди, включително "Букър" през 2005 г. и наградата "Америка" за литература за цялостен принос към международната литература през 2023 г. „

Кадаре е бил номиниран за Нобелова награда за литература 15 пъти. Творбите му са преведени на 45 езика. През 1975 г. след като публикува сатиричната поема "Червеният паша", която взема на прицел бюрокрацията в комунистическа Албания, той е изпратен в трудов лагер в централната част на страната. 

През 1990 г. търси политическо убежище във Франция, след като получава заплахи заради негови критики към правителството и призиви за демокрация. Той е роден през 1936 г. в  Аргирокастро, тогава Кралство Албания, син е на служител в пощите и домакиня. След Втората световна война завършва университета в Тирана, където изучава литература и езици. Наследяват го съпругата му - Елена Кадаре, и техните две дъщери.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна