Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туроператорите настояват ставката от 9% ДДС за пакетните услуги да остане до края на годината

Снимка: БГНЕС

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината. От днес ДДС за този вид услуга е 20 на сто.

Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата.

От 1 юли ставката на ДДС върху туристическите пакети се връща от 9 на 20%. Това беше оповестено в края на миналата година, когато всички туристически пакети са били договорени, а голяма част от тях - продадени на предварителните продажби, припомня Даниела Стоева, заместник-председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

"Тези 11% разлика в ДДС-то ще бъдат изцяло за сметка на бизнеса, който ще понесе доста значителни загуби по средата на годината. Допълнително ще създаде и счетоводен хаос при отчитането, особено на сделките, които сега ще се случват преходно между двата месеца - юни и юли". 

Удължаването на действието на 9-процентната ставка на ДДС за туристическите пакети до края на годината може да стане и със задна дата, ако се предприемат мерките сега, тъй като има конституиран парламент и избран председател на Народното събрание, каза още Даниела Стоева:

"Тук ние ще видим дали политиците поемат своята отговорност, така, както се представят в предизборните си кампании".

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна