Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон призова към широко обединение срещу националистите

Президентът на Франция Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Не друг, а крайната десница е напът да поеме властта". 

Това е заявил френският президент Еманюел Макрон на заседание с отиващото си правителство след загубата на предсрочните избори. 

Крайнодясната партия "Национален сбор" може да спечели между 260 и 310 депутатски места и е близо до пълното парламентарно мнозинство, сочи прогноза на института "Елаб" за канал БФМТВ. Лидерът на партията Марин льо Пен призова французите за пълна подкрепа:

"Демокрацията каза своята дума. Французите поставиха "Национален сбор" и съюзниците ни на върха и на практика заличиха блока на Макрон. От изключителна важност е и Жордан Бардела да получи абсолютно мнозинство в националното събрание, за да започне следващата седмица възстановяването на Франция, единството и националната хармония". 

Резултатът все пак ще зависи от прегрупирането на силите в 300 избирателни района с по трима кандидати на балотаж. 

В писмено изявление Макрон призова към широко обединение срещу националистите на втория тур, за същото настоя и премиерът Габриел Атал.

"Целта ни е ясна: да попречим на "Национален сбор" да получи абсолютно мнозинство на втория тур, да предотвратим нейна доминация в парламента и следователно - управление на страната с порочния план, който е намислила. Нито един глас не трябва да отива при "Национален сбор". При тези обстоятелства Франция не трябва да се колебае". 

Указанията за вот на президентската партия обаче остават неясни поради резервите към депутатите от радикалната левица "непокорна Франция", която е част от лявата коалиция. 

Прогнозираната активност на втория тур е близо 70% - най-високата от четири десетилетия насам. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна