Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доскорошният областен лидер на ДПС - Варна и общински съветник в града

Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение

Сали Табаков напът към съдебната зала. Той е обвинен за стопански престъпления - сключване на неизгодни сделки, особено тежък случай, и сделки с имущество, придобито чрез престъпление.
Снимка: БТА

Арестуваният преди седмица областен лидер на ДПС - Варна и общински съветник Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение, реши Софийският апелативен съд.

Заедно с тъста си и главният секретар на МОН Албена Михайлова тримата са обвинени за сключване на неизгодна сделка, ощетила ведомството. 

В основата на обвинението на прокуратурата е Рамков договор, сключен през 2018 година и реализиран през 2022-ра - за закупуване на училищни автобуси за училищата от страната.

Подписите си под него са сложили Албена Михайлова и тъстът на Сали Табаков - Везир Османов, стана ясно на съдебното заседание.

Онова, в което вижда проблем прокуратурата, е, че училищните автобуси са закупени на двойно по-ниска цена от турска фирма и после са продадени на Министерството на образованието, като тук от защитата на двамата обвиняеми посочиха, че става дума за сума, отпусната не само за закупуване на автобуси, но и за тяхната поддръжка, като тази поддръжка е трябвало да бъде реализирана в продължение на две години и като направят 200 000 километра.

Освен това на двамата бяха повдигнати обвинения за пране на пари, тъй като в техните домове бяха намерени големи суми, които се смята, че са изпрани от престъпна дейност.

Съдът обаче прецени, че повдигнатото обвинение е неправомерно, тъй като няма как държавата да се меси в бизнес делата и за това за каква сума се закупуват едни автобуси и за каква се продават, след като всичко е законно в рамките на този договор.

Не откри и никакви данни за пране на пари. Затова изобщо не обсъди другите две изисквания за задържане под стража, а именно - опасност да се укрият или извършат друг тип престъпления.

Разпоредено беше незабавно Сали Табаков да бъде освободен от ареста, а неговият тъст, който беше с мярка за неотклонение "домашен арест", също вече е на свобода.

Стана ясно, че обвинението засега няма да коментира това решение. 

Адвокатът на Сали Табаков  - Васил Василев, нарече разследването срещу клиента му, неговия тъст Захир Османов и главния секретар на МОН Албена Михайлова за сключване на неизгодна сделка "брутално поръчково дело".

Коментарът на адвокат Васил Василев:

роблемът е в нашето правораздаване по такива дела - дали някой иска да участва в поръчката, или иска да е юрист. За съжаление, доказателство беше това дело, че и след премахване на тази специална институция, която съществуваше - Специализираната прокуратура и съд, това, което те доразвиха и усъвършенстваха - поръчковите дела, не е изчерпано като практика и продължава."
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна