Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевти и собственици на аптеки протестираха и в Ямбол

Снимка: Даниела Костова

Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол затвориха обектите и се събраха пред сградата на Регионалната здравна каса в знак на протест срещу предложеното изменение на Наредба 4 за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти.

Между 14 и 16 часа в града останаха отворени само аптеките на големите вериги, пред всички останали бяха разлепени съобщения за протест и пациенти не се обслужваха. Повод за недоволството е промяна в Наредбата, която предвижда да отпадне ограничението на една рецепта да се предписват до три лекарствени продукта, свързани с лечението на три различни заболявания. Според протестиращите това ще доведе до отказ на аптеките да работят със Здравната каса, както и до фалити на по- малките обекти, посочи Петър Буцев.

„Това не е просто намаляване на такса или сборуване на медикаменти- един пациент-една рецепта. Тук говорим за тотално убийство на фармацевтичния бранш. Говорим за единствения бранш, който ще работи без реална надценка, което по търговския закон, според мен е някаква злоупотреба. Няма бизнес, който да работи без печалба и това е според мен реално кухо превъртане на медикаменти по фактура, ние ги купуваме и продаваме с касов бон без никаква горница“.

Протестът на аптекарите беше подкрепен от лекари и пациенти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна