Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният премиер ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли

Димитър Главчев
Снимка: БТА

Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която ще се проведе от 9 до 11 юли, съобщиха от правителствената пресслужба. 

По време на срещата ще се проведе церемония по честване на 75-годишнината от основаването на НАТО, отбелязваща значимостта и ролята на Алианса в настоящата среда на сериозни предизвикателства пред сигурността, на фона на продължаващата трета година руска военна агресия срещу Украйна, се посочва в съобщението.

От Министерския съвет пишат още, че основни резултати от срещата се очаква да бъдат решения, свързани със засилването на сдържащия и отбранителен потенциал на НАТО, продължаването и институционализирането на политическата и практическа подкрепа на Алианса за Украйна, задълбочаване на отношенията с партньорите на НАТО от Индийско-тихоокеанския регион.

Ще бъде проведено заседание във формат съюзници, заседание на Съвета НАТО-Украйна с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, както и партньорски формат с индийско-тихоокеанските партньори Австралия, Нова Зеландия, Япония и Република Корея и с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, информират от "Дондуков" 1.

На срещата се очаква да присъстват 36 правителствени и държавни ръководители. В делегацията, водена от Димитър Главчев във Вашингтон, ще участват служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министрите на външните работи Мария Ангелиева и полк. Невяна Митева и заместник-министърът на отбраната Аделина Николова.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна