Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Общините ще бъдат лишени от правото да управляват свои активи"

Донка Михайлова: Ако ВиК услугите се окрупнят, сезираме Конституционния съд

Никой не ни задължава да създадем 28 консолидирани района, уточни кметът на Троян

| Интервю
Донка Михайлова
Снимка: БТА

С пети пореден законопроект се прави опит да бъдат консолидирани ВиК услугите. Общините за пореден път се обявяват "против" окрупняването на водния сектор и изразяват своите опасения.
Ако общинските ВиК дружества бъдат включени в консолидираните райони, общините ще бъдат лишени от правото да управляват свои активи, предупреди в интервю за БНР Донка Михайлова, кмет на Троян и заместник-председател на Националното сдружение на общините.

Законопроектът е в противоречие с Конституцията и ако предлаганите промени бъдат приети, ще бъдат обжалвани пред Конституционния съд, заяви тя.

Отиваме към пълна национализация на дейността на ВиК дружествата, отбеляза Михайлова в предаването "Преди всички".

Запитана Европа ли иска тази консолидация, Донка Михайлова поясни:

"Този път ние сме под натиск на Европа не по друга причина, а защото в ПВУ има подобен тип изискване. Текстът в плана казва, че Законът за ВиК следва да създаде предпоставки за консолидация при предоставяне на ВиК услугите. Никъде не се казва какви да бъдат тези предпоставки и по какъв начин трябва да бъде извършена консолидацията."

Никой не ни задължава да създадем 28 консолидирани района, нито в тези райони да имаме единна цена на водата, категорично подчерта тя и даде примери с редица европейски страни, където общинските ВиК дружества работят и то добре.

Ако общинското ВиК дружество в Троян бъде консолидирано с останалите ВиК оператори в асоциация "Ловеч", цената на ВиК услугите за жителите на Троян ще скочи с 55%, обясни кметът.

"Ще плащаме толкова, колкото плащат гражданите на Ловеч и на останалите 6 общини."

Законопроектът предвижда въвеждането и на постоянна такса както за водоснабдяване, така и за отвеждането на отпадните води, уточни Донка Михайлова.

НСОРБ ще поиска анализ до какво е довела т.нар. реформа във водния сектор от 2009 г. насам, каза Михайлова. Тя ще бъде докладчик по тази тема на заседание на Сдружението на общините утре.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна