Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите избраха Роберта Мецола за председател на ЕП

Роберта Мецола
Снимка: Европейски парламент

Роберта Мецола бе преизбрана за още половин мандат от 2,5 години начело на Европейския парламент с 562 гласа при необходими 312. Гласуваха общо 699 от 720 евродепутати. 76 бюлетини бяха обявени за невалидни, което означава, че действителните гласове са били 623. Съответно необходимото абсолютно мнозинство бе от 312 гласа.

Конкурентката ѝ Ирене Монтеро от Левицата взе едва 61 гласа.

Предстои избор на нейни 14 заместници.

Руската агресия в Украйна ще остане на най-високо място в нашия дневен ред, увери Мецола в речта си след вота. По-късно тя уточни, че предстои гласуване на резолюция за Украйна на Европейския парламент и има огромна подкрепа от предишната конференция на председателите това да стане още на тази сесия. 

Според нея има силно мнозинство, което ще запази тази тенденция и в този Европейски парламент.

Запитана как ще бъде удържан този курс при перспективата Доналд Тръмп да бъде избран отново за президент на Съединените щати, тя отговори:

"Ще изчакаме резултатите от изборите и след това ще видим. Това, на което винаги ще се надявам, е трансатлантическите отношения да останат здрави, защото това е важно както за нас, така и за партньорите ни отвъд океана". 

"Първата конференция на председателите ще е утре, но ще бъде изградено мнозинство около тези, които искат да градят върху надеждата, не да рушат, а да строят", каза новата стара председателка. 

"Скъпи приятели, ние научихме, че никога не можем да приемаме демокрацията като даденост. Видяхме, че нашите европейски ценности се разглеждат от много хора като заплаха. Това е отличителен знак, който ни бе даден от автократите и ние ще продължим да го носим с гордост".

Роберта Мецола (45 г.) бе председател на Европарламента и в предишния му мандат, когато наследи на поста покойния Давид Сасоли. Тя е третата жена председател на Европейския парламент след Симон Вейл между 1979 и1982 г. и Никол Фонтен между 1999 и 2002 г. Мецола е родена в Малта през 1979 г. и е евродепутат от 2013 г. 

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна