Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярно ли е, че в борбата с пожарите е можело да ползваме БТР-ите, дарени на Украйна?

Снимка: БТА

Съгласно множество публикации в онлайн издания и постове в социалните мрежи, както и според председателя на партия "Възраждане" Костадин Костадинов бронетранспортьорите, дарени от България на Украйна, е можело да се използват за гасене на пожарите, които бушуваха у нас през последните дни.

Твърдение: В борбата с пожарите е можело да използваме БТР-ите, дарени на Украйна

Според Костадин Костадинов БТР-ите са можели да бъдат ползвани и изключително полезни в настоящата ситуация.



Според изданията Bnews и "Обективно" БТР-ите са идеални за превоз на хора и техника точно в условия на горски пожари.





Позицията, че БТР-ите е можело да бъдат полезни в борбата с пожарите у нас, беше споделена и от потребители на социалната мрежа Фейсбук.



От пресцентъра на Министерски съвет, позовавайки се на информация от МВР, обясниха пред БНР, че БТР-ите, дарени на Украйна, не са използвани с години и не са предназначени за гасене на пожари. Предназначението им е за друг вид бойни действия, подчертават от институцията.


Миналата година българското Министерство на вътрешните работи и украинското Министерство на отбраната сключиха споразумение за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника (БТР-и) на Украйна. В края на ноември 2023 г. Народното събрание прие законопроект за ратифициране на споразумението. БТР-ите бяха в състава на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ на МВР. За организацията на транспортирането машините носеше отговорност Министерството на отбрана и процесът отне няколко месеца. Транспортирането на 110-те БТР-а приключи в края на април.

Машините, дарени на Украйна, бяха модел БТР-60Д. Те принадлежат към първото поколение от серията съветски амфибийни бронетранспортьори. В характеристиките им никъде не е посочено, че могат да бъдат използвани за гасене на пожари или за транспорт на хора и техника за гасене на пожари.

Един от основните проблеми на този вид машини е използването на два двигателя, които първоначално са били създадени за автобуси и се нуждаели от голямо количество бензин, за да функционират. Заради това, че не са замислени за военни машини, двигателите работят системно в екстремни условия, лесно се развалят и запалват.

Освен това състоянието на българските БТР-и, преди да заминат, не беше добро. Повечето от тях с десетилетия не бяха напускали складовете на МВР. Няколко от тях за последен път са били в движение преди около 20 години, когато са участвали в парад, разказва "Свободна Европа".

Украинската армия ги модернизира, за да може да ги използва. Една от промените, които ще бъдат направени, е именно замяната на двигателите, споменати по-горе, с немски модел, който използва дизел, а не бензин, който е с по-висока пожароопасност.

Заключение 

БТР-ите, дарени от България на Украйна, не са използвани с години и не са предназначени за гасене на пожари. Освен това преди изпращането им в Украйна те са в недобро състояние, а критиките към двигателите им са свързани с факта, че лесно се запалват. Твърдението, че БТР-ите, предоставени на Украйна, е можело да помогнат в борбата с пожарите в България, е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна