Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер обеща да разбие бандите за трафик на хора

Киър Стармър
Снимка: БТА

Британският премиер Киър Стармър обеща да разбие бандите за трафик на хора по същия начин, който използва за справянето с участвалите в социалните безредици на Острова през лятото.

Киър Стармър проведе среща на върха, на която присъстваха Националната агенция за борба с престъпността, Граничните сили и висши министри, за обсъждане на планове за спиране на преминаването на малки лодки през Ламанша. След срещата премиерът каза, че е твърдо решен да използва същия подход след безредиците през лятото, подхранвани от крайнодесни активисти, а именно - бързо правосъдие. 

По време на безредиците Стармър също председателства срещи на Комитета за кризисни ситуации "Кобра" с участието на полицейски началници, министри и държавни служители. Бързите арести, обвинения и присъди и активни действия на полицията изглежда действат като възпиращо средство, посочи премиерът. Ето защо той смята, че приоритетът трябва да бъде незабавна разправа с бандите от трафиканти, които експлоатират уязвими хора. 

Срещата в петък идва в края на седмица, през която загинаха най-малко 12 души, след като лодката им потъна край северния френски бряг, докато се опитваха да прекосят Ламанша. Тази седмица Ламанша прекосиха 1276 души, с което общият им брой за годината достига 22 328. 

Данните бяха използвани от консерваторите в опозиция да критикуват лейбъристите, че, въпреки гръмките обещания, нямат решение на проблемите с миграцията и че премахването на схемата за депортиране в Руанда е било грешка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени