Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

"Отиваш някъде, искаш да опиташ нещо местно, но няма кой да ти го предложи. Сякаш се срамуваме от своето кулинарно богатство и наблягаме на европейската кухня"

| Интервю
Снимка: Архив

"Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!". 

Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави "slow туризъм".

"Споделяме ценностите на световното движение "Slow Food", което е точно обратното на динамичния, забързан, интензивен и стресиращ начин на живот. Нашите ценности са традиционните ценности както по отношение на храната, така и по отношение на напитките, на начина на производство и отглеждане на храна и връщането на хората към онзи истински начин на живот, който ни позволява да му се насладим, а също на хората, близо до себе си, на природата, на храната, на виното", обясни тя.

Ние представяме даден регион точно през традиционно запазените храни или поминъци, подчерта Атанасова, като разказа за най-интересните кулинарни преживявания и дестинации. 

Според нея са много малко населените места, където се предлага специфична за региона храна

"С изключение на Родопския регион, който беше разработен като кулинарна дестинация целенасочено още от времето на социализма и системата на "Балкантурист", няма друг регион в България, който да се презентира през храната. Отиваш някъде, искаш да опиташ нещо местно, но няма кой да ти го предложи. /.../ Ние сякаш се срамуваме от своето кулинарно богатство и наблягаме на европейската кухня". 

По думите ѝ в България се произвеждат уникални храни, за които масово не се знае. Няма информация, защото нямаме тази култура на целенасочен гастрономически туризъм, какъвто е много добре развит в съседни държави, изтъкна Екатерина Терзиева - Атанасова. 

Тя подчерта също, че изключително малко млади хора са носители на това познание - да развиват традицията и да я продължават. Носителите на това познание са основно възрастни хора, добави тя и предупреди, че много по-скоро от 15 години ще бъдем изправени пред риска да го загубим.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Екатерина Терзиева - Атанасова в предаването "Пътувай с "Хоризонт"" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна