Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествата по повод 145-ата годишнина от създаването на ВМС започнаха по традиция от Русе

Снимка: Ася Пенчева

Тържествата по повод 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили започнаха по традиция от Русе, където Дунавската флотилия поставя началото на военноморското дело в Княжество България.

С поднасяне на венци пред паметната плоча на първия командир на Дунавската флотилия кап. л-т Александър Конкевич и пред Паметника на моряка започнаха тържествата по отбелязване на 145-та годишнина от създаването на Военноморските сили.

Преди церемонията командващият флота контраадмирал Кирил Михайлов каза.

"Флотът е тръгнал оттук. Оттук са тръгнал и много флотски структури, като духовият оркестър, който тази година празнува 140 години, както и кораборемонта и корабостроенето, така също и хидрографска служба. Така че флотът е много тясно свързан с Русе. За нас Русе е важен град и споменът, който ние имаме, за това, което флотът е бил, за поддръжката на русенци, винаги е с нас".

Вечерта пред сградата на Доходното здание русенци и гостите на града отново се насладиха на изпълненията на Представителния духов оркестър на Военноморските сили с диригент капитан Трети ранг Георги Зайранов.

Тържествата продължават в Балчик, Бургас и Варна.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна