Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тревожни софиянци: Няма ли да спре строителството до блок 18 в Зона Б-5?!

Чака се решение на СОС за имот, с който да се компенсира собственикът на терена

Снимка: Станислав Илиев

"Изненадан съм от предприетите действия от страна на строителя след проведените конструктивни разговори в посока да се пренасочи инвестиционния интерес и да бъде намалено гражданското напрежение в територията около блок 18 в Зона Б-5", пише във фейсбук профила си кметът на район „Възраждане“ Станислав Илиев.

Той пояснява, че на 30 юли т. г. в районната администрация е постъпило писмо от „ЕА-2004-Инвестмънт“ ЕООД относно замяна на този имот с имот, предоставен от Столичната община. До решението се е стигнало след проведени многократни срещи с фирмата, собственик на имота.

В понеделник, 5 август, писмо с предложение за замяната кметът на район „Възраждане“ е входирал към кмета на София и към Столичния общински съвет, който е компетентен да извърши тази замяна. В предложението е записано, че решението трябва да се вземе „в спешен порядък“.

"Уверявам, че районната администрация е предприела всички законови действия за решаване на казуса в полза на всички замесени страни", пише още Илиев.

Припомняме, че през септември 2023 г. по настояване на Георги Георгиев, председател на СОС тогава, проверка показа, че има нарушения в строителната документация и при определяне на отстоянията на новата сграда спрямо съществуващия голям жилищен блок.
Жителите в близките сгради многократно повдигат темата и организираха протести за спиране на строежа.
По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна