Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НИМХ: Правителството да постави справедливо института наред с другите научни организации

Кабинет в Националния институт по метеорология и хидрология
Снимка: БГНЕС

От Националния институт по метеорология и хидрология недоволстват, тъй като за изпълнение на заложените в Закона за висшето образование минимални възнаграждения за асистенти, специалисти и изследователи са необходими над 2 милиона и 160 хиляди лева, а по бюджета на Министерството на околната среда и водите за Института са одобрени допълнително едва 736 000 лв.

Затова от Националния институт по метеорология и хидрология отказват да получат тези пари и определят като "обидно малък" трансфера, който е три пъти по-малък от необходимия.
От Института настояват правителството да постави справедливо НИМХ наред с останалите държавни висши училища и научни организации в страната.

Това каза пред "Хоризонт" изпълняващата длъжността генерален директор проф. Таня Маринова:

"Много е важно да осигурим една стабилност на НИМХ. При такова недофинансиране сами разбирате какви проблеми възникват.

И без това при нас заплатите са ниски. Миналата година също бяха увеличени в научните организации организации и държавните висши училища, а ние бяхме пропуснати, сега отново ни се дават недостатъчно пари.

Ние настояваме да получим необходимите средства, да достигнем тези прагове - 2516 за асистент, около 2000 лв. са за специалисти с висше образование, за средното около 1600 лева". 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна